10.1 C
İstanbul
Pazar, Kasım 10, 2024

TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER

tadnet

DİLBİLİMCİ ANNA MURADOVA TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLERİ ANLATTI

Haber: Elif Önder

Dilbilimci, Rus ve Breton dilleri çevirmeni ve yazar Anna Muradova, 24 Nisan 14.00’da Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı projesi kapsamında “Tehlike Altındaki Dillerin Korunması ve Canlandırılması” konulu bir webinar verdi. Zoom üzerinden gerçekleştirilen webinar, youtube’da Tehlike Altındaki Diller kanalında yayınlanacak.

Dilbilimci, Rus ve Breton dilleri çevirmeni ve yazar Anna Muradova, 24 Nisan Cumartesi 14.00’da Laz Enstitüsü ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği ortaklığı ile yürütülen Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı projesi kapsamında “Tehlike Altındaki Dillerin Korunması ve Canlandırılması” üzerine webinar verdi. Webinar’da Rusçadan simultane çeviri yapıldı. Bir saatlik sunumun ardından Muradova, katılımcıların sorularını yanıtladı. Webinar, youtube’da Tehlike Altındaki Diller kanalında yayınlanacak.

Anna Muradova, devlet politikaları, göçler ve savaşlar sebebiyle dillerin yok olma tehlikesiyle karşılaştığını söyledi. Muradova, tehlike altındaki bir dilin korunması için genç neslin bu dili konuşmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Önceki nesillerin de sonraki kuşaklara dili aktarması gerektiğinden bahsetti. “Dilin yaşayabilmesi için devlet desteği gereklidir” açıklamasında bulunan Muradova, “Hayatın her alanında dil kullanılmalı, devlet de bunu desteklemeli” dedi.

ANNA MURADOVA KİMDİR?

Anna Muradova, Rusyalı dilbilimci, Rus ve Breton dilleri çevirmeni ve yazardır. Muradova’nın babası Süryani’dir. İran’da yaşayan ailesi daha sonraları Gürcistan’a yerleşmişlerdir. Annesi roman ve Fransızca ders kitapları yazarıdır. Muradova, Yukarı Bretonya Rem II Üniversitesinde Breton ve diğer Kelt dilleri bölümünü bitirdi. Daha sonra Moskova Devlet Dilbilim Üniversitesine girdi. Rusya Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsünde çalıştı ve Moskova Devlet Dilbilim Üniversitesinde Bretonca dersler verdi. Akademik çalışmalarının yanı sıra popüler yazılar ve romanlar da yazıyor. Breton kültürünün tanıtımındaki hizmetleri nedeniyle Fransa’dan fazlaca ödül aldı. Breton kültürünün yanında Süryani dili ve kültürüyle ilgili de çalışmaları bulunuyor. Şu anda Gürcistan Tiflis’te yaşıyor.

DİLLER NASIL YOK OLUR VE NASIL CANLANDIRILIR?

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYADA BİZ

1,242BeğenenlerBeğen
1,583TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
681AboneAbone Ol

SON YAZILAR

EN ÇOK OKUNANLAR