Laz Enstitüsü olarak dil hakları bazlı çalışan Global Voices isimli dernekle dil mücadelesi ortağı olarak çalışıyoruz. Yeterli temsil edilmeyen topluluklardan yeni sesler getirmeye ve çevrimiçi küresel etkileşimde yeni diller konuşulmasına yardımcı olan @GlobalVoices’in sosyal yardım girişimi olan Rising Voices, dil dijital aktivizm araç kiti oluşturmak için çevrimiçi bir anket yayınladı. Bu anketin Türkçesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Yerli, azınlık veya diğer yetersiz kaynaklara sahip dillerden birini mi konuşuyorsunuz? Dilinizi tanıtmak ve gelişebileceği yeni alanlar yaratmak için teknolojiyi kullanmak ister misiniz?
Eğer cevabınız evet ise, lütfen bu anketi doldurun! İnternet üzerinde dilinizi tanıtmak ve geliştirebilmek için mevcut ihtiyaçlarınız, zorluklarınız ve istekleriniz hakkındaki bakış açınızı duymak isteriz.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5Y38GWIx6JgEUmkWE4T5hxC4FHXAH-zJWwg3gLxZvG9vcIw/viewform
Dünya çapındaki birçok topluluk internette dillerini tanıtmak için teknolojiden ve dijital medyadan yararlanıyor. Uluslararası Yerli Diller On Yılı 2022-2032 (International Decade of Indigenous Languages 2022-2032)’ye doğru ilerlerken, Rising Voices, bu toplulukları desteklemek adına bir dijital dil aktivizm araç seti oluşturmak için @UNESCO ile ortaklık kuruyor. Rising Voices aynı zamanda bu danışma sürecini genişletmek ve daha fazla topluluktan haber almak için benzer fikirlere sahip bir dizi kuruluş, kurum ve kolektif ile işbirliği yapıyor. Proje hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://rising.globalvoices.org/languagetoolkit/